E-mobility & diagnoseKlaar voor de noden van vandaag en anticiperen op de uitdagingen van morgen dankzij de ESI[tronic] 2.0 Online van Bosch


Met een wagenpark dat steeds meer elektrische en hybride voertuigen bevat, staan garagisten voor nieuwe uitdagingen. Werken aan hybride en elektrische modellen vergt immers een gespecialiseerde expertise. Om garagebedrijven en monteurs te helpen, biedt Bosch een reeks oplossingen aan waardoor u veilig en correct aan deze wagens kunt werken. Zo bent u helemaal klaar voor de toekomst.


Onmisbare diagnosesoftware voor elektrische en hybride voertuigen

 

Ondersteuning van voertuigen met elektrische aandrijving, inclusief Tesla. Dat is extra!


De ESI[tronic] 2.0 Online diagnosesoftware van Bosch ondersteunt al meer dan 200 elektrische en hybride modellen. Deze maken standaard deel uit van de ESI[tronic]-software dus u hoeft hiervoor geen bijkomende licentie aan te schaffen.

Ondertussen zijn ook de Tesla Model S en Model X opgenomen in de Bosch ESI[tronic] 2.0 Online. De link ‘Belangrijke informatie over het merk’ in de diagnosesoftware ESI[tronic] 2.0 Online geeft uitleg over de specifieke kenmerken, zodat de gebruiker een snel overzicht krijgt van de diagnose van Tesla-voertuigen. De aangeboden informatie over de bijzondere aspecten van Tesla stellen u in staat om ook deze voertuigen probleemloos te servicen.

De diagnosesoftware van Bosch zal via regelmatige updates worden aangevuld met andere modellen van Tesla en met elektrische en hybride modellen van andere fabrikanten.

 

De testfunctie State-of-health (SOH) controleert snel de staat van de hoogspanningsaccu


De Bosch-diagnosesoftware ESI[tronic] 2.0 Online biedt nu ook de mogelijkheid om van verschillende elektrische en (plug-in)hybridewagens de zogenaamde ‘State of Health’ (SOH) of gezondheidstoestand van het hoogspanningsbatterijpakket uit te lezen.

Met de ESI[tronic] 2.0 Online controleert u de hoogspanningsaccu op eventuele verouderingsgerelateerde storingen of capaciteitsverlies. Vervolgens worden de specifieke meetwaarden van de accu digitaal in beeld gebracht. Om de interpretatie van deze meetwaarden te vereenvoudigen en overzichtelijker te maken, worden deze eveneens grafisch weergegeven. Zo ziet u meteen of de actuele waarden volgens de criteria van de fabrikant als goed worden aanschouwd (groen), of als ontoereikend (gele kleur). De staat van de hoogspanningsaccu wordt weergegeven als een percentage ten opzichte van die van een nieuwe accu. 

Bovendien kan u deze state-of-health-test opslaan en afprinten als testrapport om de eigenaar van het voertuig over de specifieke waarden van zijn hoogspanningsaccu te informeren.

Na update 2023/3 is op de navigatiebalk van de ESI[tronic]-diagnosesoftware de nieuwe tab ‘HV-accu (SOH)’ beschikbaar. Als deze gegevens beschikbaar zijn in het accumanagementsysteem van de voertuigfabrikant, kan de gebruiker van ESI[tronic] met een speciale testfunctie die informatie uitlezen, opslaan en desgewenst afdrukken.

De SOH-test maakt deel uit van het standaard diagnoseprogramma van ESI[tronic] en dus is er – naast de KTS-diagnosetester uiteraard – geen extra licentie of apparatuur nodig.

 

Voertuigspecifieke instructies voor het spanningsloos schakelen van het hoogspanningssysteem 


De isolatie en beveiliging van het hoogspanningssysteem en de bescherming van de monteurs tegen elektrische schokken is voor bepaalde werkzaamheden aan elektrische en hybride voertuigen een absolute vereiste en prioriteit. Dat impliceert dat het hoogspanningssysteem wordt afgekoppeld en dat elke reststroom wordt ontladen. Bosch biedt hiervoor sedert vele jaren de verplichte opleiding aan voor het behalen van het vereiste certificaat voor het veilig werken aan e-voertuigen.

Het proces en de instructies voor het afkoppelen van de spanning die de fabrikant specificeert, verschillen echter naargelang het merk en het model. De naleving van deze specificaties en de correcte isolatie van de accu zijn belangrijke elementen voor de veiligheid van de monteurs. In ESI[tronic] 2.0 Online geeft Bosch daarom gedetailleerde instructies voor het voertuigspecifieke isolatieproces, gebaseerd op de specificaties en de gegevens van de fabrikant.
 


Graag meer weten? 

 
  • Raadpleeg ons trainingportaal voor meer informatie omtrent de aangeboden trainingen.
  • Klik hier voor meer informatie omtrent Bosch-reserveonderdelen voor hybride en elektrische voertuigen.